Alles over de WWFT wet

WWFT wet

In Nederland zijn zaken rondom financiën vaak goed geregeld. Dat geldt ook voor het voorkomen van het witwassen van zwart geld. Zwart geld wordt verdiend door zwart te werken, zonder arbeidsovereenkomst. Het moge duidelijk zijn dat ook criminelen op die manier aan hun geld komen. Dit geld is niet zichtbaar voor de Belastingdienst, maar het is voor criminele organisaties wel voordelig als zij hun inkomsten kunnen witwassen. Om dit tegen te gaan én om criminelen op te sporten is de WWFT wet in het leven geroepen.

Hoe gaat de WWFT wet witwassen tegen?

De WWFT wet is eigenlijk heel simpel. Ondernemers en medewerkers in bepaalde sectoren die snel te maken krijgen met witwaspraktijken, dienen verdachte transacties te melden aan een speciale afdeling van de politie: de Financial Intelligence Unit. De melding moet informatie bevatten over de klant, het bedrag en wat de transactie verdacht maakt. Het kan bijvoorbeeld voorkomen dat een autohandelaar een auto kan verkopen aan iemand, die vervolgens alleen met contant geld wil betalen. Dit is een goed voorbeeld van een verdachte situatie. Het gaat uiteraard niet in alle gevallen om crimineel geld, maar in dit geval zal de handelaar een melding moeten maken.

Contant geld

Waarom moet er een melding gemaakt worden bij betaling van een grote som contant geld? Het betalen met contant (zwart) geld is een van de meest gebruikte manieren om geld wit te wassen. De handelaar in bovenstaand voorbeeld neemt immers zwart geld aan en verwerkt de transactie in zijn boekhouding. Die is zichtbaar voor de Belastingdienst, waarmee het geld in één keer is witgewassen. Ook als onduidelijk is waar het geld vandaan komt of als iemand een bedrijf heeft en daaruit logischerwijs niet zoveel geld kán halen, moet er melding gemaakt worden.

Sectoren

Een aantal specifieke sectoren moeten voldoen aan de WWFT wet. Naast autohandelaren moeten ook ondernemers in de antiek en juwelenhandel eraan voldoen, net als makelaars, bankmedewerkers en verzekeraars die levensverzekeringen afsluiten.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *